Home »

Dungile de vopsea aplicate pe corp ar putea proteja de atacurile unor insecte periculoase (studiu)

Dungile de vopsea aplicate pe corp ar putea proteja de atacurile unor insecte periculoase (studiu)

Dungile de vopsea aplicate pe corp ar putea proteja de atacurile unor insecte periculoase (studiu)
 

Aplicarea unor dungi de vopsea pe corp, practică adoptată de triburile indigene, ar oferi protecţie împotriva atacurilor unor insecte periculoase, sugerează o cercetare efectuată în Ungaria, citată miercuri de Press Association.

Oamenii de ştiinţă ştiau deja că dungile negre şi albe de pe corpul zebrelor ţin la distanţă insectele agresive care se hrănesc cu sângele mamiferelor pe care le înţeapă. Acum, însă, un nou studiu avansează teoria potrivit căreia dungile contrastante aplicate pe corpul uman par să aibă acelaşi efect.

Multe triburi de indigeni din Africa, Australia şi Papua Noua Guinee obişnuiesc să îşi picteze în mod tradiţional chipurile şi corpurile cu dungi albe, galbene, gri sau bej, din lut, cretă sau pigmenţi vegetali ori produse animale. Majoritatea locuiesc în zone intens populate de tăuni, insecte atât deranjante, cât şi periculoase deoarece contribuie la răspândirea bolilor.

Pentru a testa această teorie, o echipă de cercetători din Ungaria a conceput un experiment bizar care a implicat utilizarea unor manechine în mărime naturală, acoperite cu lipici pentru combaterea rozătoarelor. ''Modelele'' colorate în maro sau bej pentru a imita nuanţa pielii au fost amplasate fie în picioare, fie în poziţie culcată, pe o pajişte populată de tăuni din apropiere de Szokolya, Ungaria.

Studiul a descoperit că tăunii au fost de zece ori mai atraşi de modelul vopsit în mod neuniform în culoarea maro în comparaţie cu versiunea cu dungi albe. Nivelul de interes al tăunilor a fost măsurat prin numărarea insectelor prinse în stratul de lipici.

Manechinul bej a atras de două ori mai mulţi tăuni în comparaţie cu modelul maro în dungi, au notat cercetătorii în jurnalul Royal Society Open Science.

''Rezultatele experimentului nostru susţin teoria potrivit căreia utilizarea picturii corporale ar putea fi asociată cu protecţia în faţa paraziţilor periculoşi'', a declarat conducătorul studiului, dr. Gabor Horvath de la Universitatea Eotvos University.

''Am constatat că pictura corporală în dungi reduce atractivitatea vizuală a corpurilor în faţa tăunilor. Însă, am dori să subliniem că motivele principale ale utilizării picturii corpoale sunt sociale şi culturale'', a adăugat specialistul.

Modelele amplasate în poziţie culcată, cu faţa în jos sau pe spate, au reflectat lumina polarizată, despre care se ştie că atrage atât tăunii de sex masculin cât şi pe cei de sex feminin, au precizat cercetătorii. Manechinele aşezate în picioare au imitat obiecte închise la culoare, despre care se ştie că atrag tăunii de sex feminin.

Dungile de vopsea aplicate pe faţă şi corp sunt utilizate mai ales de triburile indigene ca metodă de înfrumuseţare, dar şi pentru exprimarea unor emoţii sau pentru a indica identitatea personală sau apartenenţa la un anumit grup, au explicat oamenii de ştiinţă.

AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: royalsocietypublishing.org 

2019-01-16 17:50:21
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!